Pages

JOULUN 2012 VIINIT

21. joulukuuta 2012

Kuvalähde: Alko
Joulun ruokapöydän herkkuihin en voi/halua/uskalla vaikuttaa, sillä suuntaamme hyvin perinteiseen karjalaiseen joulupöytään. Äiti on loistava perinneruokakokki ja seuraan aina innolla vieressä, miten imelletty perunalaatikko ja kunnon karjalanpaisti leivinuunissa valmistetaankaan. Mutta viinit, niitä äiti ei valitse. Eikä edes juo, sillä kotikalja on hänen mielestään se ainoa oikea juoma laatikoiden ja harmaasuolatun kinkun seuraan. Ajattelin silti uskaltautua ostamaan omaksi ilokseni pari vaihtoehtoa perinnejuomalle.

Varsinaisia alkupaloja ei meillä tunneta, vaan kaikki herkut kannetaan pöytään kerralla. Monipuolisuus on siis avainsana viinivalinnassa. Omat mieltymykset johdattelevat luonnollisesti joulujuomienkin valintaa, joten on helppo päätyä kahteen suosikkirypäleeseeni, Rieslingiin ja Pinot Noiriin.

Puolikuiva, hapokas, sitruksinen ja kevyen mausteinen saksalainen Anselmann Riesling Classic on sopiva valinta niin kalojen, laatikoiden kuin kinkunkin kaveriksi. Klassinen Riesling on yllättävän monipuolinen ruokaviini. Punaviinin (ja vaihtelun) ystäville valitsen puolestaan uusi-seelantilaisen Matua Marlborough Pinot Noirin. Lämmin, keskitäyteläinen, kypsän herukkainen ja makean kirsikkainen viini sopii hyvin liharuokien ja tuhdimpien kalaruokien seuraan. Itse viihdyn Pinot Noirin seurassa ihan ilman ruokaakin, joten ei haittaa, vaikka pullo ei tyhjenisi vielä ruokapöydässä.

Erinomaista ja maistuvaa joulua jokaiselle, nautitaan!

SIIKAA AROMAATTISESSA LIEMESSÄ

5. joulukuuta 2012

Hallista lähti mukaan kokonainen siika. Farangin keittokirjasta löytynyttä reseptiä mukaillen tein siialle aromaattisen liemen ja tarjoilin keitetyn riisin kera. Resepti on helppo ja lopputulos on maistuva, kannattaa kokeilla.

SIIKAA AROMAATTISESSA LIEMESSÄ
Neljälle

1 isohko kokonainen siika suomustettuna
suolaa pippuria
ruokaöljyä

Aromaattinen liemi
3 tähtianista
1 kanelitanko
pieni pala inkivääriä
1 sitruunaruoho
2 valkopippuria
4 rkl valkoviiniä
3 rkl palmusokeria
1/2dl osterikastiketta
5dl hyvää kanalientä
2 rkl kalakastiketta
2 limetin lehteä

Koristeeksi
tuoretta korianteria silputtuna
rapeaa sipulia
limettirenkaita
punaista chiliä
kevätsipulirenkaita
(liemen tähtianikset ja kanelitanko)

Aloita aromaattisen liemen valmistamisesta. Paloittele sitruunaruoho ja inkivääri kattilaan, annostele kaikki mausteet ja aromaatit sekaan, ja kaada päälle nesteet. Kiehauta ja anna hautua noin 15 minuuttia. Käsittele sillä aikaa kala. Tee nahkaan viiltoja, voitele öljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Aseta kala vuokaan ja kaada hautunut liemi siian päälle. Paista kalaa uunissa sen koosta riippuen noin 12-16 minuuttia. Siivilöi aromaattinen liemi ja tarkista sen maku. Siirrä kala tarjoiluvadille ja kaada liemi päälle. Koristele ja nauti heti keitetyn riisin kaverina.