Pages

TAPASLAUTANEN

25. marraskuuta 2011

Beaujolais nouveau tuli Alkoon jälleen 17.11. ja tälle nuorelle viinille piti kehitellä kaveriksi iltapalaa. Ajatus kevyestä tapaslajitelmasta kuulosti hyvältä, mutta toteutus luiskahti vähän raskaammaksi kuin piti. Hyvää tuli silti ja viinikin viihtyi ruoan seurassa, sillä tämä Beaujolais Villages Primeur C'est La Vie oli huomattavasti tuhdimpaa kuin viime vuonna maistamamme uuden satokauden viini. 

Idea juuri tähän tapas-settiin syntyi jokin aika sitten näkemästäni Jamie Oliverin ohjelmasta. Kyseisessä jaksossa Jamie järjesti tapasjuhlat ja kaikki reseptit noihin juhliin löytyy täältä. Nappasin omaan lajitelmaani stuffed peppersin ja runny honey chorizon. Lisäsin mukaan vielä levitteen punaisista linsseistä (johon sain idean Groteskissa), timjamiperunoita valkosipulimajoneesilla sekä vihreän atrisokkasalaatin. Ja tässäpä ohjeet (ehkä 2-3 hengelle):

JAMIEN TÄYTETYT PAPRIKAT -
4 säilöttyä kokonaista paprikaa tai saman verran pieniä, suippoja tuoreita paprikoita
1 pieni pala valkoista leipää, esim. ciabatta
1 pala (ehkä 50-80g) manchego juustoa
Kourallinen manteleita
Repäisy tuoretta timjamia
Punaviinietikkaa
Oliiviöljyä

Koska säilöttyjä kokonaisia paprikoita tuntui olevan mahdotonta löytää (myöhemmin näin kyllä mm. Kannelmäen Prisman hyllyssä), grillasin uunissa tuoreet paprikat kokonaisina. Laita paprikat 200 asteiseen uuniin/grillivastuksen alle ja paista n. 10-15min. Kuori saa mustua, se poistetaan myöhemmin. Kun paprikat ovat kypsiä, laita ne hetkeksi muovipussiin ja irrota sitten kuoret. Muovipussi auttaa irrotuksessa, kuoret lähtevät kuin itsestään. Viillä kylkeä auki ja kaiva siemenet pois. 

Jauha juusto, mantelit, leipä ja timjami tasaiseksi rouheeksi. Bamixilla tämä sujui hetkessä. Lisää punaviinietikka ja sekoita. Täytä paprikat rouheella ja asettele ne uunivuokaan. Kaada loppu täyte paprikoiden päälle ja pirskota vielä oliiviöljyä pinnalle. Paista n. 200 asteessa kahdeksan minuutin ajan tai jos löytyy grillivastus, käytä sitä.




















JAMIEN RUNNY HONEY CHORIZO -
175g paketti minichorizoja (tai mitä muuta chorizoa tahansa)
1 valkosipulinkynsi
2 tl punaviinietikkaa
1/2 tl juoksevaa hunajaa

Paista pienemmiksi leikellyt makkarat pannulla kypsiksi valkosipulien seurassa. Älä kuitenkaan polta niitä, kuten tälle kokille tahtoi käydä. Älä anna varsinkaan sipuleiden palaa, tai poista ne heti mustuessaan. Palaneen valkosipulin maku on kamala. Kaada ylimääräinen rasva lähes kokonaan pois ja lisää hunaja sekä punaviinietikka pannulle makkaroiden kaveriksi. Anna muhia tahmeaksi.





















LEVITE PUNAISISTA LINSSEISTÄ -
3dl keitettyjä punaisia linssejä
1 valkosipulinkynsi
vähintään 1/2 dl Oliiviöljyä
Chilijauhetta
Suolaa & pippuria
Lisäksi leipää, esimerkiksi ciabattaa

Soseuta linssit ja valkosipuli. Lisää oman fiiliksen mukaan chiliä ja mausteita. Lorauta reilusti oliiviöljyä, jopa enemmän kuin tuo 1/2 dl, niin että koostumus on kostea. Levite oli vielä paremmassa iskussa seuraavan päivän saunaillassa nachojen kanssa! Paranee vanhetessaan.

TIMJAMIPERUNAT & VALKOSIPULIMAJONEESI -
2 perunaa / ruokailija
Tuoretta /kuivattua timjamia
Oliiviöljyä
Suolaa & pippuria

2 keltuaista
2 valkosipulinkynttä
1 tl Dijon-sinappia
1/2 tl suolaa
1 tl sitruunamehua
Ripaus chiliä
2-3 dl oliiviöljyä

Pese perunat hyvin tai kuori ne. Lohko perunat pellille ja mausta. Paista 200 asteessa n. 30min. Sekoita keltuaiset, murskattu valkosipuli, sinappi, suola ja chili keskenään. Esimerkiksi Bamixin reikälevyterä toimii tässä loistavasti. Kun ainekset ovat sekaisin, pidä sekoitin vauhdissa ja lisää öljy tasaisena nauhana seokseen. Majoneesista tuli aika jytyä. Vähennän ehkä sinapin osuutta seuraavalla kerralla.

VIHREÄ ARTISOKKASALAATTI -
Vihreitä salaatteja
1 prk artisokan säilöttyjä sydämiä
Pinjansiemeniä
Suolaa & pippuria myllystä
Oliiviöljyä

Paahda siemenet kuivalla pannulla, sekoita salaatti, mausta - ja valmista tuli.


4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kiitos majoneesiohjeesta. Tein äsken ja ihan Turun sinapista, koska meillä ei ollut dijonia kuin lusikallinen purkin pohjalla. Tuli ihan M I E L E T T Ö M Ä N hyvää ja pehmeän makuista. Pakko myöntää, että vatkasin käsin ja heivasin kaiken taiteen ja sääntöjen vastaisesti öljyt kolmessa osassa, enkä nauhassa. Ei leikkaantunut kumminkaan, vaan tuli sileä ja kaunis majoneesi. Tarjoilen sen kohta äidille espanjalaisen tortillan ja kanasalaatin kera :) Kivaa viikonloppua! -Auri

Heidi kirjoitti...

Hienoa! Toivottavasti äitikin tykkää ;) Kivaa viikonloppua sinnekin!

Anonyymi kirjoitti...

Äiti ja muukin perhe tykkäsvät kovasti. Nyt vaan olisi pakko lakata syömästä kaikkea tuommoista rasvaista ja ihanaa. Oon elefantin kokoinen.

Heidi kirjoitti...

Join the club!