Pages

ETANAT ROQUEFORT - ja liuta muita herkkuja

5. marraskuuta 2011

Tehtiin pitkästä aikaa K:n kanssa kolme ruokalajia oikein yhdessä. Hoidin alku- ja pääruoan ja K teki elämänsä ensimmäiset suklaafondantit. Idea kokonaisuuteen lähti Glorian ruoka&viini -lehden uusimman numeron kansikuvasta. Seisoin hikisessä perjantaijonossa ympyrätalon S-marketissa ja haaveilin ruusukaalista, kun Glorian kansi osui silmiini ja kas - siinähän oli kannessa ruusukaali lihapullien kaverina! Lehti kärryyn ja heti seuraavana viikonloppuna pullat lautaselle. Kyseessä olivatkin Vuoden parhaat pullat, mutta ennen niitä alkuruoan kimppuun - ja ai niin - kaikki ohjeet ovat siis kahdelle nälkäiselle illastajalle:

ETANAT ROQUEFORT -
12 etanaa
2 ruokalusikallista voita
1 valkosipulinkynsi
pala roquefort-juustoa
oliiviöljyä
ruohosipulia

Asettele etanat pannuun ja vuole jokaisen etanan päälle pieni pala voita. Lisää murskattu valkosipuli ja murenna juusto oman maun mukaan pannun päälle. Lisää vähän vielä oliiviöljyä, ettei annoksesta tule kuiva. Paista 200 asteessa kymmenen minuuttia. Koristele ruohosipulilla ja tarjoa heti tuoreen valkoisen leivän kanssa. Viiniksi valitsin Alsacen alueen Rieslingin, mutta ensimmäistä kertaa ikinä pullo oli korkkivikainen, joten kuivalla omenasiiderillä mentiin.



TUPLALIHAPULLAT, PALSTERNAKKAMUUSI JA SINAPPINEN KAALIPAISTOS  -

Isot & lempeät pullat  -
200g naudanjauhelihaa
kourallinen tuoretta timjamia
60g ranskankermaa
1/2 tl suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen

Sekoita ainekset ja anna taikinan maustua hetki ennen paistoa. Paista pannulla keskilämmöllä pienessä voimäärässä.

Pienet & pippuriset pullat - 

200g raakamakkaraa (itse valitsin Herkun tiskistä chorizoa)
roseepippuria
voita paistamiseen

Purista makkara kuorestaan ja muotoile pikkuisia pullia. Paista pienessä voimäärässä pannulla ja pyörittele valmiit pullat roseepippurissa- tai jätä pyörittelemättä, jos olet unohtanut ostaa roseepippuria, kuten minä tein.

Palsternakkamuusi -
150g palsternakkaa
150g perunaa
1 valkosipulinkynsi
3dl maitoa
20g voita
1/2 tl suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori ja paloittele palsternakka + perunat + valkosipuli kattilaan. Lisää maito ja voi. keitä kasvikset hiljalleen kiehuvassa maidossa 15min ajan. Ota lientä n. 1/2 -1dl sivuun ja soseuta kasvikset. Lisää lientä, jos koostumus kaipaa ohennusta. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

Sinappinen kaalipaistos -
150g ruusukaalia
100g kiinankaalia
1 valkosipulinkynsi
2/3 dl vettä
1,5 tl kasvisfondia
1 rkl oliiviöljyä
1/2 rkl Dijon sinappia
1 tl valkoviinietikkaa
mustapippuria myllystä

Leikkaa ruusukaalista kannat ja nypi uloimpia lehtiä sivuun. Laita pienet nuput kattilaan ja lisää  murskattu valkosipuli sekä vesi ja fondi. Keitä kannen alla n. 5 minuttia ja lisää sitten reiluiksi paloiksi pilkottu kiinankaali (muista poistaa keskiruoto!) sekä ruusukaalin lehdet. Paista sekoitellen ilman kantta pari minuuttia. Mausta sinapilla, valkoviinietikalla ja mustapippurilla. Voilá!

Asettele annos lautaselle ja tarjoile oluen tai punaviinin seurassa. Meillä oli Tallinan tuliaisena tuotu argentiinalainen Bodega Nortonin Malbec 2008, joka hoiti hommansa annoksen seurana moitteettomasti.


SUKLAAFONDANT -

Ja sitten jälkiruokaan, jonka resepti lähes kokonaisuudessaan löytyykin tästä blogista. K teki fondantit samoihin kuppeihinkin, mutta lisäsi kupin pohjalle pähkinärouhetta, joten fondant irtosi kupista mukisematta (hahhahha) ja näytti niin paljon kauniimmalta pölysokerilla hunnutettuna kuin minun kuppiversioni. On ne ekonomit fiksuja. Hyvää tuli ja seuraksi kakkusille pyöriteltiin GB:n vaniljajäätelöä sekä lasiin Põltsamaa Punane -marjaviiniä.


4 kommenttia:

maarit kirjoitti...

Mitä herkkuja, nyt pitäis heti päästä maistelemaan etanoita.
Ja ihanaa kun päivität upeaa blogiasi niin tiuhaan!

Heidi kirjoitti...

Voi kiitos Maarit :)

Kaisa Palomäki kirjoitti...

Oih. Ihanan näköisiä etanoita. Kiva blogi sinulla muutenkin! :)

Heidi kirjoitti...

Kiitos Kaisa!