Pages

POSSURIBSIT + SEESAMSALAATTIA

20. maaliskuuta 2012

Ruokaohjelmia tulee seurattua suhteellisen paljon. Siihen nähden niiden reseptejä testaan suhteellisen vähän. Tomin keittiön ribsit pääsivät kuitenkin kokeiluun, eikä suotta. Kahteen kertaan käsitellyt ribsit pyöräytettiin vielä hunaja-seesamdressingissä ja nautittiin seesamsalaatin kera. Niin hyvää, että seuraavalla kerralla teen annoksen tuplana meille kahdelle - tämä ohje on siis puolikas Tomin alkuperäisestä:


POSSURIBSIT
Kahdelle hengelle -
1 kylkirivi porsaan fileeribsejä
(Koristeluun thaibasilikan lehtiä)

Marinadi -
1 l lihalientä
1,5 dl soijaa
1/2 dl sokeria

Kiehauta kaikki ainekset ja kaada uunivuokaan lihojen päälle. Peitä foliolla ja hauduta 150 asteessa kolme tuntia. Nosta hautuneet ribsit kuivumaan ritilälle ja siivilöi haudutusneste. Hauduta neste puoleen ja nosta sivuun liedeltä.

Paahdettu hunaja-seesamdressing -
1/2 dl juoksevaa hunajaa
3 rkl ribsien haudustuslientä
1,5 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä

Lämmitä ainekset keskenään juoksevaksi kastikkeeksi, älä keitä.

- - -

SEESAMSALAATTI -

Salaattin -
1 sydänsalaatti
2 retiisiä

Pese vihannekset, suikaloi salaatti ja leikkaa retiisit ohuiksi lastuiksi. Sekoita keskenään.

Seesamkastike salaatille -
2,5 rkl majoneesia
1/2 ruokalusikallinen sitruunanmehua
1/2 rkl musrkattuja seesaminsiemeniä
1/2 tl seesamöljyä

Sekoita ainekset tasaiseksi kastikkeeksi.

- - -

Annosten kokoaminen -
Leikkaa ribsit pienemmiksi annospaloiksi ja grillaa ne kuumalla pannulla nopeasti molemmin puolin. Pyörittele hunaja-seesamdressingissä ja koristele thaibasilikan lehdillä. Asettele tarjoilulautaselle.

Sekoita salaatti seesamkastikkeen kanssa ja nosta tarjoilukulhoon tai tee annokset suoraan lautasille. Nosta herkut pöytään, skoolaa lageroluella ja nauti!

[pakastin loput haudutusliemestä - niin hyvää kastikepohjaa ei kannata heittää hukkaan!]

FRITTIPULLAT JA AASIALAINEN NUUDELISALAATTI

19. maaliskuuta 2012

Perjantaina innostuin kokkailemaan dimsumeja, joiden paras osuus oli loppupeleissä niiden täyte. Täytettä jäi kuitenkin reilusti yli dimsumtarpeen, joten sunnuntai-illaksi piti kehitellä lopusta taikinasta uusi ruokalaji. Kaapista löytyi myös riisinuudeleita ja siitä se ajatus sitten lähti: friteeratut kana-katkarapu -lihapullat nuudelisalaatilla. Ohje on jälleen kahdelle, kolmellekin hengelle ja hyvin mutu-hengellä tehty. Tuli todella hyvää, ihan pääsin itsenikin yllättämään.

Jos muuten tapanasi on etsiskellä hyviä ja rentoja reseptejä sekä ruokaideoita, niin seuraa ihmeessä Pengerkadun Foody -boardia Pinterestissä.



FRITEERATUT LIHAPULLAT
Taikinaan -
250g broilerin jauhelihaa
1dl pakastettuja normi katkarapuja
1/2 dl pakasteherneitä
1 tl sesamöljyä
1 tl maissisuurustetta
1 (pienen) kananmunan valkuainen
reilu ripaus suolaa
ripaus paprikajauhetta

Friteeraukseen lisäksi erillisille lautasille -
1,5dl maissisuurustetta
2dl korppujauhoja
1 kananmuna
ja n. 4dl rypsiöljyä esim. wokkipannulle

Sekoita kaikki taikina-ainekset keskenään tasaiseksi. Pyörittele taikinasta pieniä pallosia, jauhota maissisuurusteessa, sitten kananmunassa ja viimeiseksi korppujauhoissa. Kuumenna rasva poreilevaksi ja paistele pullia noin kahdeksan minuutin ajan. Laita kypsät pullat talouspaperin päälle kuivahtamaan.

AASIALAINEN NUUDELISALAATTI -

Salaatti -
125g riisinuudelia
1 pieni porkkana
1dl kiinankaalia
1/2dl suolapähkinöitä
2cm pala purjoa
Thaibasilikaa
Korianteria

Keitä riisinuudelit paketin ohjeen mukaan, kuivaa hieman talouspyyhkeellä ja sekoita joukkoon loraus (oliivi-/sesam-) öljyä, etteivät nuudelit takerru toisiinsa. Leikkaa porkkana ohuen ohuiksi tikuiksi. Pilko kiinankaali suikaleiksi ja leikkaa purjosta ohuita renkaita. Murskaa suolapähkinät (vaikkapa muovipussissa kaulinta apuna käyttäen). Silppua oman maun mukaan korianteria ja nypi haluamasi määrä thaibasilikan lehtiä irti varresta. Sekoita kaikki salaattiainekset keskenään varovasti nostellen.

Kastike -
4 rkl soijakastiketta
2 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sesamöljyä
1 rkl muscovado-sokeria
1 rkl kalakastiketta
1/2 punainen chilipalko pilkottuna
1 valkosipulinkynsi murskattuna
Puristus limemehua

Sekoita kastikkeen ainekset ja kiehauta nopeasti kasaan. Anna jäähtyä hetki ja sekoita salaatin kanssa. Nostele lautasille annos nuudelisalaattia ja sopivaksi kastomasi määrä frittipullia, koristele thaibasilikalla ja herkuttele! Thaihenkisten ruokien juomaksi valitsisin mielelläni lager-tyyppisen oluen, mutta tällä kertaa mentiin ihan kivennäisvedellä. Olihan sentään sunnuntai.

BOEUF BOURGUIGNON

10. maaliskuuta 2012

Eli lihapataa burgundilaisittain. Burgundinpataa. Hyvää talviruokaa, helppo tehdä ja riittää suuremmallekin seurueelle. Loistava keino hyödyntää myös jääkaappiin unohtunut punaviinin loppu. Alkuperäiseen pataan ei selleri taida kuulua, mutta laitoinpa sekaan kuitenkin. Suurpiirteinen reseptini meni jotakuinkin näin:


BURGUNDINPATA
neljälle

1 kg naudanpaistia
150g pekonia
2 suurta salottispulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1 pala juuriselleriä
1 rasiallinen herkkusieniä
1 dl demi-glace -kastikepohjaa
1 tlk Mutti-tomaattimurskaa
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 laakerinlehteä
2 dl punaviiniä
2 dl vettä
1 rkl Maizena -suurustetta
1 rkl voita
(Ruohosipulia annoksen päälle)

Valmistele liha leikkaamalla se reiluiksi suupalan kokoisiksi kuutioiksi. Itse silppusin liiankin pieneksi. Pilko vihannekset. Nosta valurautapata liedelle ja lisää voi. Pilko pekoni saksilla suoraan pataan ja ruskista. Lisää pilkottu liha erissä ja ruskista. Lisää joukkoon kaikki muut ainekset paitsi herkkusienet. Anna padan muhia noin 150 asteisessa uunissa pari, kolme tuntia. Kuullota pilkotut herkkusienet pannulla ja lisää pataan. Tarjoile riisin tai keitettyjen perunoiden kera. Jälkikäteen viisasteltuna jättäisin sen sellerin sittenkin pois, pysyn jatkossa originaalissa.