Pages

KUUMA JA MAUSTEINEN INDONESIA

29. marraskuuta 2012

Takaisin Helsingissä, lunta tuiskuaa vaakatasossa. Neljänkymmenen asteen lämpötilamuutos aiheutti kuumeen, mutta oli se sen arvoista.

Sadekauden alkumetrit saivat Balin helteet tuntumaan kuumaakin kuumemmilta. Ei tuulta, vain sadekuurojen rytmittämää kuumuutta. Pysyin päivän tulisimmat hetket turvallisesti ilmastoiduissa tiloissa tai makasin evääkään liikuttamatta rannalla aurinkovarjon alla. Iltaisin tietenkin syötiin hyvin ja suurin osa lomakuvistani onkin otettu erilaisista ruoka-annoksista Seminyakin, Ubudin ja Kutan alueen ravintoloissa. Paikallinen ruoka tuli tutuksi, vaikka reissussa tuli syötyä myös korealaista, intialaista, thaimaalaista ja eurooppalaistakin ruokaa. Hätäpäissäni napostelin jopa yhden Big Macin.

Indonesialainen keittiö on saanut vaikutteita Kiinan, Euroopan ja Arabian keittiöistä. Käytännössä ruoka nojaa aina kahteen elementtiin, riisiin ja mausteseoksiin. Ruoka tarjoillaan tulisen sambal-kastikkeen kanssa ja parhaiten ruokajuomaksi sopii paikallinen olut tai jäävesi. Alueittain ruoissa löytyy kuitenkin paljon eroavaisuuksia: Balilla ruoka painottuu muita alueita enemmän possun lihaan, Sumatralla ruoka on tulisempaa, kun taas Javalla maut ovat miedompia ja Sulawesi tarjoilee paljon mereneläviä.

Bakso-keittoa ja paikallista olutta
Ibu-Okan Special -annos sisälsi mm. kuivalihaa ja siannahkaa
Annos, joka löytyi jokaisen balilaisen ravintolan listalta, oli Nasi goreng. Tämä varsinainen kansallisruoka sisältää paistettua riisiä, lihaa, kananmunaa ja kasviksia, ja se tarjoillaan sambal-kastikkeen kanssa. Katukeittiön ehdoton ykkönen oli puolestaan nuudeleita ja lihapullia sisältävä Bakso-keitto, johon itsekin ihastuin. Lupaan kokeilla Baksoa pian kotikeittiössä!

Paikallisia makuja oli hyvä testata katukeittiöiden lisäksi myös päiväretkellä Ubudissa, missä turistienkin suosioon noussut ravintola Ibu-Oka tarjoili autenttisia indomakuja. Meidän lautasiltamme löytyi mm. siannahkaa, ihraa, verimakkaraa ja kuivalihaa tulisen sambalin ja riisin kera. Nam nam. Monien turistien tavoin sain tietenkin ensimmäisen yön aikana vatsataudin, Bali Bellyn, mutta se ei rajoittanut ruokakokeiluja kuin vajaan vuorokauden ajan.

Kerron pian lisää Balin ja erityisesti Seminyakin alueen ravintoloista, joissa tarjoiltiin aasialaisen ruoan lisäksi myös paljon kansainvälisiä makuja. Bali on muutenkin kuin ruokansa puolesta ihan huippu lomakohde, voisin lähteä heti takaisin.

Padang-Padang Beach

Ei kommentteja: