Pages

JALLUPULLAT

24. helmikuuta 2013

Tulen ehkä hieman trendien jäljessä näiden jallupullieni kanssa. Reseptihän on saanut alkunsa ravintola Torin klassikkoannoksesta, ja sen erilaisia versioita on julkaistu useissa ruokablogeissa jo vuosia sitten. Mutta meillä näitä tehtiin ensimmäistä kertaa nyt ja kovasti tykättiin. Jaloviina on poikain metsäretkien peruseines, joten pullollinen yhden tähden sellaista löytyi kuin löytyikin jäänteenä syksyn reissuilta.

Ravintola Torista tuli puolestaan mieleeni, että Punavuoren lisäksi Tori löytyy nykyisin myös ihan tästä Pengerkadun läheltä, Alppilasta. Nimeltään tuo sisarravintola on tietenkin AlppiTori. Sopuisan hintainen, viihtyisä ja näppärä pikku ruokakuppila on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Mutta nyt siihen Pengerkadun versioon jallupullista:
JALLUPULLAT
eli lihapullia, jaloviina-kermakastiketta & perunamuusia 2-3:lle hengelle

Lihapulliin -
400 g naudanjauhelihaa
1 dl ranskankermaa
1/2 dl sipulikeittoiaineksia
1/2 dl paahdettua sipulia
Mustapippuria myllystä

Kastikkeeseen -
2 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl demi-glace kastikepohjaa
1,5 dl vettä
1,5 rkl kanafondia
1 dl kuohukermaa
4 rkl Jaloviinaa

Perunamuusiin -
6 kpl keskikokoista yleisperunaa
1 rkl voita
1/2 dl kuohukermaa
Valkopippuria & suolaa myllystä

Lisäksi -
Persiljaa
Myrttisen suolakurkkuja

Laita kuoritut perunat kiehumaan ja uuni lämpeämään 175 asteeseen. Sekoita kaikki lihapulla-ainekset tasaiseksi massaksi ja pyörittele massasta isoja pullia kuudesta kahdeksaan kappaletta. Tai jos pieni on mielestäsi kauniimpaa, niin saat taikinasta jopa 12 pullaa. Asettele uunivuokaan ja paista pullia uunissa noin 40 minuuttia.

Siirry kastikkeen pariin. Sulata voi pannulla ja lisää vehnäjauhot. Ruskista hieman ja lisää sitten demi-glace. Sekoita fondi veteen ja lisää kastikkeeseen. Anna kiehua hiljalleen noin puoli tuntia.

Lisää keitettyjen perunoiden joukkoon voi ja kerma. Kiehauta ja muussaa tehosekoittimella tai perunasurvimella. Mausta valkopippurilla ja suolalla.

Lisää kastikkeeseen kerma, Jaloviina ja uunituoreet lihapullat. Kokoa annos ja lisää lautaselle suolakurkkua. Koristele halutessasi persiljalla. Ruokajuomaksi sopii niin maito, olut kuin täytetläinen punaviinikin. Meidän pöytään löytyi pullollinen Argentiinalaista Norton Barrel Select Malbec -viiniä, joka hoiti hommansa moitteetta.

1 kommentti:

Dinner 4u2 kirjoitti...

Näitähän pitää kokeilla! :)