Pages

JOULUN 2012 VIINIT

21. joulukuuta 2012

Kuvalähde: Alko
Joulun ruokapöydän herkkuihin en voi/halua/uskalla vaikuttaa, sillä suuntaamme hyvin perinteiseen karjalaiseen joulupöytään. Äiti on loistava perinneruokakokki ja seuraan aina innolla vieressä, miten imelletty perunalaatikko ja kunnon karjalanpaisti leivinuunissa valmistetaankaan. Mutta viinit, niitä äiti ei valitse. Eikä edes juo, sillä kotikalja on hänen mielestään se ainoa oikea juoma laatikoiden ja harmaasuolatun kinkun seuraan. Ajattelin silti uskaltautua ostamaan omaksi ilokseni pari vaihtoehtoa perinnejuomalle.

Varsinaisia alkupaloja ei meillä tunneta, vaan kaikki herkut kannetaan pöytään kerralla. Monipuolisuus on siis avainsana viinivalinnassa. Omat mieltymykset johdattelevat luonnollisesti joulujuomienkin valintaa, joten on helppo päätyä kahteen suosikkirypäleeseeni, Rieslingiin ja Pinot Noiriin.

Puolikuiva, hapokas, sitruksinen ja kevyen mausteinen saksalainen Anselmann Riesling Classic on sopiva valinta niin kalojen, laatikoiden kuin kinkunkin kaveriksi. Klassinen Riesling on yllättävän monipuolinen ruokaviini. Punaviinin (ja vaihtelun) ystäville valitsen puolestaan uusi-seelantilaisen Matua Marlborough Pinot Noirin. Lämmin, keskitäyteläinen, kypsän herukkainen ja makean kirsikkainen viini sopii hyvin liharuokien ja tuhdimpien kalaruokien seuraan. Itse viihdyn Pinot Noirin seurassa ihan ilman ruokaakin, joten ei haittaa, vaikka pullo ei tyhjenisi vielä ruokapöydässä.

Erinomaista ja maistuvaa joulua jokaiselle, nautitaan!

1 kommentti:

Dinner 4u2 kirjoitti...

Juuri toissailtana ruuan kanssa joimme tuota Anselmannia. Oli oikein hyvää ja osui meidän makuumme :).