Pages

ILLALLISEKSI KARITSAA

29. marraskuuta 2011

Pimeään lauantai-iltaan sopi mainiosti täyteläinen punaviini ja maukkaat karitsan kruunukyljykset. Olikin ensimmäinen kerta, kun valmistin karitsaa itse. Ostin Herkun tiskistä valmiiksi marinoidut karitsan kruunukyljykset ja tein lisukkeeksi peruna-palsternakkapyreen, fenkolisalaatin sekä punaviinikastikkeen. Nopeaa, superhyvää ja helppoa!




















FENKOLISALAATTI -
1/2 fenkoli
1 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
Repäisy minttua
suolaa & pippuria

Pilko fenkoli ja sekoita kaikki ainekset keskenään, anna maustua jääkaapissa tunnin verran ennen tarjoilua.

PERUNA-PALSTERNAKKAPYRE -
3 isoa perunaa
1 palsternakka
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1,5dl kermaa
 n.1,5dl vettä
tuoretta timjamia
muskottipähkinää
suolaa & pippuria

Sulata voi kattilassa ja kuullota pilkotut juurekset. Lisää kerma ja vettä sen verran, että kaikki juurekset peittyvät. Keitä kypsiksi ja kaada suurin osa nesteestä toiseen astiaan. Mausta timjamilla, ripauksella muskottipähkinää sekä suolalla & pippurilla. Hienonna pyreeksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Bamixsin monikäyttöterä sopi hommaan täydellisesti. Lisää tarvittaessa keitinlientä saadaksesi sopivan koostumuksen.

KARITSAN KRUUNUKYLJYKSET & PUNAVIINIKASTIKE -
3-4 marinoitua kyljystä per ruokailija
voita paistamiseen
Suolaa & pippuria

Kastikkeeseen -
2 rkl karitsan paistorasvaa
n. 1,5dl vettä
n. 1,5dl punaviiniä
Maitzenaa
suolaa & pippuria

Kuumenna pannu ja lisää voi. Paista kyljyksiä 3 minuuttia per puoli. Mausta ja kääri hetkeksi folioon vetäytymään. Kaada osa rasvasta pois, mutta jätä pari ruokalusikallista pannulle. Lisää vesi ja punaviini. Suurusta maitzenalla ja mausta.

Kokoa annokset ja lisää mukaan minttuhyytelöä ja tuoretta minttua. Alkosta suositeltiin karitsalle täyteläisen tanniininen, yrttisen lämpimä  Cecilia Beretta Valpolicella Superiore Ripasso, joka sopi settiin täydellisesti. Vinkkinä vaan, että kyseinen viini olisi loistava pari myös perinteisen joulupöydän kanssa!

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, testasin ohjettasi, kivasti toimivat osaset keskenään. Pyrettä piristin tirauksella sitruunamehua, ilman oli ehkä vähän pliisua omaan makuun. Ohjeeseen olisi ehkä voinut spesifioida käyttämäsi perunalajikkeen - tein ekan satsin liian kiinteällä, jolloin koostumus ei ollut optimaalinen.

Heidi kirjoitti...

Sitruunamehu on hyvä idea pyreeseen! Teen ruokia mutu-fiiliksellä ja siksi ainesosien määrät ja laadut eivät ole aina ihan tarkkoja. Kiitos kun jätit palautetta :)